Kysymyksiä ja kokemuksia Safire Mökkilämmittimistä.

Oletko hankkimassa mökkilämmitintä. Onko sinulla Aurinkosähkö mökki ja haluat mennä lämpimään mukavaan mökkiin säällä kuin säällä? 

Nykyajan mökkien vaatimus ja varustelutaso on kohonnut huimasti viimeisinä vuosina. Samaan aikaan Aurinkosähköjärjestelmien kehitys ja paraneminen ovat aiheuttaneet yhdessä kasvaneiden siirtokustannuksien kanssa sen, että suurimpaan osaan mökeistä ei asenneta enää tavallista verkkoon kytkettyä 230V sähköjärjestelmää vaan sinne asennetaan aurinkosähköön pohjautuva järjestelmä. Näiden järjestelmien kiistaton etu on edulliset käyttökustannukset, mutta lämmitykseen niistä tehoa ei juurikaan voi ottaa. Tällöin astuu kuvaan Safire Mökkilämmittimet. 

1. Miksi Safire Diesellämmitin? 

Haluatko mennä lämmitettyyn kuivaan kesämökkiin. Haluatko, jatkaa mökkeilykautta ja lopettaa tikkujen riipomisen ensimmäisenä, kun saavut kylmään ja kosteaan mökkiin? Haluatko, että mökkisi on kuiva lämmin ja raikas, kun saavut sinne? Mökilläsi ei ehkä ole verkkosähköä vain pieni aurinkosähköjärjestelmä. Tällöin tarvitset Safire mökkilämmittimen. 

2. Millainen on Safire mökkilämmitin, miten se toimii. 

Safire lämmitin käyttää lämmön tuottamiseen Dieselpolttonestettä. Se vaatii hyvin vähän sähköä polttoainepumpulle ja paloilmapuhaltimelle, joten se soveltuu erinomaisesti "sähköttömille" mökeille ja tiloihin, joissa on käytettävissä 12 voltin akkuvirtaa tai aurinkosähköjärjestelmä. Safire mökkilämmitin on kamina tyyppinen ja ilmankierto perustuu vapaaseen konvektioon. Tällöin sähköä ei kulu ilman kierrättämiseen. Safiren rakenne on suunniteltu niin, että lämmin lämmönvaihdin mahdollistaa ilman tehokkaan vapaan kiertämisen, mutta lämmitin itsessään on ulkokuoreltaan vain kädenlämpöinen. Safiren sisällä on pieni dieselpoltin, johon ulkoinen polttoainepumppu syöttää polttoainetta ja liekkiä valvotaan joka hetki. Mikäli liekki sammuu, jännite katkeaa tai joku ulkopuolinen häiriö aiheuttaa vikatilanteen, liekki sammuu ja lämmitin pysähtyy hallitusti. Lämmittimeen on saatavilla myös GSM ohjain, jolla voit lämmittää kesämökin, tai muun tilan etukäteen ja sinua odottaa perilla kuiva ja lämmin mökki. GSM ohjaukselle löytyy oma sovellus ja GSM ohjain vaatii toimiakseen pelkän yksinkertaisen tekstiviestiliittymän. Kalliita datapaketteja ei tähän tarvita. 

3. Haiseeko Safire lämmitin, minne sen savukaasut johdetaan, pitääkö Safire ääntä? 

Safire mökkilämmittimen savukaasut johdetaan ulos mökistä yhtä 92mm reikää vaativan savukaasuläpiviennin kautta, tai mökissä olemassa olevaan savuhormiin, esimerkiksi vanhan kaminan paikalle. Paloilma otetaan ulkoa, ja pakokaasut johdetaan ulos. Sisään jää vain puhdas kuiva lämpö. Lämmönvaihdin on yhtenäinen umpeen hitsattu happoteräksestä valmistettu ja se ei vuoda savukaasuja sisään.  Sisääntuleva paloilma jäähdyttää pakoputken mennessään ja samalla kierrättää pakokaasun hukkalämmön takaisin lämmittimeen. Tämä on yksi keinoista, joilla safire on saavuttanut korkean hyötysuhteen. Palamisprosessi on hajuton ja savuton myös ulos, poislukien syttymisvaihe, jolloin pieni aromaattinen pöllähdys voi käydä. Paloprosessin tuloksena jää lähinnä hiilidioksidia ja vettä. 

Safire lämmitin on liki äänetön. Se polttoainepumppu sijoitetaan mökin ulkopuolelle ja sen harvakseen naksuttava ääni ei useimmiten kuulu sisätiloihin lainkaan. Sisällä on ainoastaan lämmittimen paloilmapuhallin, joka pitää pientä tasaista sihinää, vähän niin kuin tietokoneen puhallin, mutta vielä hiljaisempi. Lämpötehon muuttuessa voi lämmittimen lämmönvaihdin hieman naksahdella lämpötilamuutoksista, mutta siinä kaikki. 

 

4. Paljonko Safire kuluttaa sähköä ja polttoainetta? 

Safire kuluttaa hyvin vähän polttoainetta. Safiren kuluttaa polttoainetta 1 desilitran per kilowatti, joka on ilmoitettu tehoksi. Esimerkiksi Safire 2000B diesellämmitin vie täysillä käydessään  2dl tunnissa polttoainetta, tarkoittaen vuorokaudessa 4,8 litran kulutusta. Lämmitin säätyy kumminkin portaattomasti 700w ja 2000W välillä termostaattiohjatusti ja käytettäessä Start Stop toimintoa, se voi sammuakin välissä, joten keliolosuhteista sekä mökin eristyksestä riippuen kulutus  on yleensä huomattavasti pienempi. Safireen myydään vakiona 30 litran polttoainesäiliötä, joka takaa yleensä suhteellisen pitkän käyttöjakson ilman tankkaamista. Isompiakin säiliöitä on saatavilla, mutta emme suosittele liioittelun isoa, koska tällöin polttoaineen kiertonopeus hidastuu ja polttoaine voi hartsiintua ja vanheta. 

Safire kuluttaa hyvin vähän sähköä. Safire tarvitsee hehkutukseen 7 A virran 6 minuutin ajan. Tämän jälkeen lämmitin vie ainoastaan hyvin vähän sähköä. Esimerkiksi Safire 200A vie 0,15A-0,3A virran tunnissa. Tämä tarkoittaa täysillä käydessään 6,6Ah kulutusta vuorokaudessa. Viikonlopun (3vrk)  lämmittimen käyttäminen siis vie 19,8Ah. Jos sinulla on mökillä sadan ampeeritunnin akku, jää siitä vielä suurin osa muuhun käyttöön. Jos kuvittelet paljonko aurinkopaneelitehoa vaatii Safire lämmitin, voidaan sen arvioida olevan noin 30-50W, jolloin esimerkiksi tyypillisesti mökeille myytävistä 300w luokan aurinkopaneeleista parhaimmillaan kymmenesosa riittää Safiren kulutukseen. Kulutus on niin pieni, että se ei yleensä vaadi erityishuiomioita mitoituksessa. Tiedämme asiakkaita, jotka käyttävät Safire lämmitintä esimerkiksi kotona varattavalla akulla. 

Ainoastraan kotimaisilla Safire ja Wallas mökkilämmittimillä on tyyppihyväksyntä tilalämmittimiksi, ja niistä on todisteena energiatehokkuusmerkintä. Ostaessasi mökkilämmitintä vaadi myyjää esittämään allaoleva merkintä, joka todistaa sen, että lämmitin on hyväksytty tilalämmittimeksi. Kaikki Safire lämmittimet ylittävät A+ energiatehokkuustason.  

5. Mitä polttoainetta voin käyttää Safire lämmittimessä. 

Useiden testien jälkeen, olemme todenneet, että paras mahdollinen polttoaine Safireen on NESTE My diesel. Se on valmistettu 100% uusiutuvista raaka-aineista ja palaa puhtaiten ja kuumimmalla liekillä lämmititmessä. Se kestää kovat pakkaset ja hyvin säilytystä. Vaikka lämmitin palaakin hyvin laadukkaalla petroolilla, emme suosittele petroolin, emmekä moottori tai lämmityspolttoöljyn käyttöä. Petrooleissa on havaittu suuria laatuheittoja, sen lämpöarvo on vaatimattomampi dieselin rinnalla ja osassa heikkolaatuisista petrooleista on runsaasti vettä ja lisäaineistusta, jotka aiheuttavat ongelmia pumpun voitelussa ja toiminnassa. Kosteissa olosuhteissa suosittelemme käyttämään polttoaineen joukossa 2% isopropanolia ja äärimmäisen kylmissä olosuhteissa (alle -32 astetta) arktista diesellaatua tai tarvittaessa korkealuokkaista petroolia. Kaikissa muissa olosuhteissa aina NESTE My Diesel, tai muu vastaava dieselpolttoneste. Ei moottori, eikä lämmityspolttoneste. Suosittelemme aina, että huolehdit polttonesteen riittävästä vaihtuvuudesta. Vuoden pytyssä seissyt polttoaine voi aiheuttaa lämmittimeen käyntihäiriöitä. 

6. Kuinka nopeasti mökki lämpenee?

Tähän ei ole suoraa vastausta. Se riippuu mökin eristyksestä, koosta, lämmittimen tehosta ja lähtö ja saavutettavasta lämpötilasta. Oikein mitoitettu lämmitin lämmittää mökin noin 15 asteen lämpötilaeron vuorokaudessa. Jos lähtölämpötila on 0 astetta, on seuraavana päivänä siellä 15 astetta. Mutta tämä voi vaihdella huomattavasti mökin koosta, lämmittimen tehosta ja muusta johtuen. 

 

7. Miten asennuspaikka tulee huomioida? 

Safire lämmitin vaatii tilansa ympärille ainoastaan minimissään 5cm turvaetäisyyden ja päälle 1,5 metriä. Toki ahtaaseen paikkaan asentaminen ei ole suotavaa lämmön leviämisen kannalta, vaan lämmitin tulee asenetaa mökissä mahdollisimman keskeiselle, mutta järkevälle sijainnille. Oikea paikka on tuvan puolella ja niin huomioiden, että ilma pääsee kiertämään hyvin. Yleensä lämpö leviää tasaisesti, mutta haasteellisissa tapauksissa, voidaan jälkikäteen lisätä mökkiin lisää tuuletusaukkoja tai tarvittaessa esimerkiksi huoneiden välille pieni 12 voltin tuuletin. Mökin lämmittäminen aiheuttaa itsessään myös tehostuneen painovoimaisen tuuletuksen, joten ilman kierto tehostuu lämmitintä käytettäess. .  Safiren savukaasuläpivienti vaatii hieman seinätilaa ja lämmittimen läheisyydessä muutaman metrin säteellä tulisi olla paikka polttoainesäiliölle mökin ulkopuolella. Samoin lämmitin vaatii sähkövedon suoraan aurinkojärjestelmän 12V akuilta. Sähköjohtojen paksuus tulee olla riittävä. Jos käytetään 24V tai 48V akkujärjestelmää, tulee lämmittimelle asentaa erillinen muuntaja, joka muuttaa käyttöjännitteen 12 volttiin.  Kuvassa alla Safire savukaasuläpivienti asennettuna seinään, kuvattuna ulkopuolelta, sekä ulos tehty laatikko polttoainesäiliötä varten. 

8. Voinko ja osaanko asentaa Safire lämmittimen itse? Vaatiiko lämmitin rakennuslupia. 

Safire lämmitin ei vaadi rakennuslupia ja sen saa asentaa itse paikalleen. Safire lämmittimen asennus ei vaadi erikoisia työkaluja ja taitoja, vaan asiaan hieman perehtymällä lämmittimen saat asennettua helposti myös itse. Suurin työkalu, jota tarvitset, on jämerä akkuporakone ja 92mm rasiapora, jolla tehdään seinään reikä savukaasuläpivientiä varten. Lisäksi tarvitaan toinen pienempi reikä polttoaineputkea ja sähköjohtoa varten. Tämän lisäksi jäljelle jää enää savukaasuläpiviennin kasaaminen paikalleen ja lämmittimen nostaminen sijoilleen. Muita työkaluja siis ruuvimeisseli, tai ruuvauskärki akkukoneeseen ja 13mm lenkkiavain pakoputken kiristämiseen isossa mökkilämmittimessä, sekä vasara johtojen naulaamiseen kiinni. 

9. Missä Safire lämmittimet valmistetaan? 

Safire lämmittimet valmistetaan Liedossa Safiren omalla tehtaalla. Sen elektroniikkakortit ladotaan suomalaisella alihankkijalla ja käytettävä haponkestävä teräs on suomalaista Outokummun terästehtaan materiaalia. Kaikki materiaalit ja tarvikkeet sekä alihankinta tehdään pääosin suomessa, ainoastaan puhallinmoottorit sekä elektroniikkalevyjen komponentit tulevat ulkomailta. Laitteiden kotimaisuusaste on erittäin korkea. Safire lämmittimille on myönnetty Avainlippu ja Design from Finland Sertifikaatti. 

10. Onko Safire lämmitin turvallinen? 

On on ja on ja vielä kerran on. Ainuttakaan tulipaloa, tai edes vaaratilannetta ei ole tapahtunut Safire lämmittimille koko niiden valmistushistorian aikana. Safire lämmittimen tekniikka on koeteltua perustekniikkaa ja kaikki on valmistettu runsailla varmuuskertoimilla. Lämmittimessä on mekaaninen ylikuumenemissuoja ja lisäksi sen kaikkia toimintoja valvotaan, ja jokaisesta poikkeamasta lämmitin sammutetaan hallitusti. Niin tässä, kuin kaikissa muissakin laitteissa suurin vaaratekijä on käyttäjä itse. Palavien materiaalien tiputtaminen laitteen päälle ja väkivalloin sammuttaminen töpseli irrottamalla ja väärät polttoaineasennukset saattavat aiheuttaa vaaraa, mutta tämä koskee kaikki lämmityslaitteita, ei pelkästään Safirea. 

Asiakkaiden kokemuksia Safire lämmittimestä: 

Pasi T. 

"Safire on ja huippuvehje. Omalla tyhmyydellä saanu pariin kertaan lämmittimen siihen pisteeseen että se ei ole tarvittaessa lähtenyt lämpeneen, eka käytin huonoja valopetrooleja (crystal ja dragon) jolloin pumppu leikkas kiinni. Toisella kerralla puhdistaessa en muistanu varoa ionisaatioanturia mutta uus anturi tilalle ja nyt on luotto palautunut, ei ole kylmään mökkiin tarvinut mennä. Safirella asiakaspalvelu on äärettömän hyvä, ketään nimeltä mainitsematta mutta uskon että Kari tästä itsensä tunnistaa"