Lämmittimiä joita emme huolla

Joskus on tullut aika heittää hyvälle uskolliselle palvelijalle hyvästit. Kaiken voi aina korjata - teoriassa, mutta missä menee kannattavuuden raja. Lämmitintä ei ole tehty kiertämään ikuisesti maapalloa, kuten kuuta ja aurinkoa, vaan sen käyttöaika on rajallinen. Törmämme usein todella iäkkäisiin lämmittimiin, jotka saattavat olla toimineet moitteetta vähällä käytöllä ja hyvällä pidolla pitkänkin aikaa, mutta niiden korjaaminen ja huolto on mahdotonta, jos niihin ei saa osia. Hyvänä esimerkkinä voimme ottaa jonkun toisen kodinkoneen. Jos sinulla olisi vaikka pyykinpesukone, jolla on 30 vuotta ikää, lähtisitkö korjaamaan sitä? Todennäköisesti et. Sama koskee lämmittimiä, niiden tekiikka vanhenee ja ne kuluvat. Niin mootoreiden laakerit, polttimet, kuin elektroniikan koponentit kuin polttoainepumppukin ikääntyy. Jos huoltomme sanoo, että lämmitin ei ole korjauskelpoinen, se ei ole henkilökohtainen loukkaus sinun hyvää vanhaa palvelijaasi kohtaan, vaan se on vain selkeä tekninen analyysi, että laitetta ei kannata huoltaa teknisesti, eikä taloudellisesti järkevästi kuntoon. Alla lista laitteista, joita emme huolla, lisäksi listaan voi tulla lisää tuotteita vuosittain, joihin osia emme enää saa, tai laite, johon saisikin osia, on niin heikkokuntoinen, että ei kannata huoltaa.  Elämme vuotta 2021 tätä kirjoittaessa. 80- luvusta on aikaa 30-40 vuotta. Silloin tehdyt laitteet on liki poikkeuksetta käyttöikänsä päästä. 90 luvustakin on jo 20-30 vuotta aikaa. Nekin alkavat olemaan jo usein loppu. Aika juoksee nopeampaa, kuin musitimme voi käsittää. 

 

Tässä listaa, laitteista joita emme huolla, tai siihen tulee suhtautua erittäin suurella varauksella. 

 

Ardic

Ardic lämmittimien valmistus on lopetettu aikoja sitten. Hajanaisia varaosia on niihin saatu, mutta ei saa enää. Emme koske missään olosuhteissa Ardic lämmittimiin, ainoastaan kun poistamme sen veneestä ja asennamme sinne uuden. 

Ardic 041 huolto - Emme huolla tätä lämmitintä

Ardic 042 huolto - Emme huolla tätä lämmitintä

Ardic thermo 1000 emme huolla tätä lämmitintä. 

Ardic 432D huolto - Ei huolleta

 

Eberspächer

Eberspächer lämmittimiin on saanut kohtuullisen hyvin osia pitkään, mutta sielläkin vanhemassa päässä alkaa olemaan jo vaikeuksia saada osia. 

Ebespächer D3L - Ei huolleta

Eberspächer D5L - Ei huolleta

 

Wallas

Wallas on toimittanut erittäin hyvin osia vanhoihinkin lämmitinmalleihin ja niitä on pystytty pitämään pitkään toiminnassa. Kumminkaan kaikkia ei enää kertakaikkiaan  pysty pitämään toiminnassa. Tässä lista lämmittimistä, joita emme pysty enää huoltamaan. 

 

Wallas 3000D / DX huolto - ei huolleta

Wallas 3200 petroolilämmitin huolto - ei huoleta

Wallas 1400 huolto - ei huolleta

Wallas 1500 huolto - ei huoleta

Walölas 1600 huolto - ei huolleta

Wallas 1800B huolto - ei huolleta

Wallas 2000 huolto - ei huolleta

Wallas 3000 huolto - ei huolleta

Wallas 1000 liesi huolto - ei huolleta

Wallas 900 liesi huolto - ei huolleta

 

Webasto

Webasto ilmoittaa käyttöoppaassa laitteen käyttöiäksi 10 vuotta. Tämän jälkeen lämmitin tulisi vaihtaa uuteen oppaan mukaan. Webasto lämmittimien varaosien hinnoittelumalli on suunniteltu niin, että poltinhuolto maksaa kolmasosan lämmittimen hinnasta, ja pääkomponentit ja huolto puolet uuden lämmittimen hinnasta. Esimerkiksi poltin, tiivistesarja ja hehkutulppa AT3500 lämmittimeen maksaa 2021 vuonna 630€ Uusi lämmitin maksaa noin 1300€ Tästä johtuen aika tuoreenkin näköisen laitteen huoltaminen saattaa olla kustannustehotonta. Katsomme kumminkin kaikki laitteet aina kunnon mukaan  ja teemme tietenkin huollon, jos se on taloudellisesti järkevää. 

Webasto HL sarjan lämmittimet ei huolleta

Webasto HL  18D - ei huolleta

 

 

 

Mikuni

Mikuni lämmittimille ei ole suomessa varaosien saantia. Emme huolla Mikuni lämmittimiä.