Swipe to the left

Uutiset ja artikkelit

RSS-syöte

Venelämmittimen syyshuolto

2 years ago

Venelämmittimen syyshuolto

Meiltä aika-ajoin kysytään, mitä lämmittimelle pitää tehdä syksyisin. Hyvä niin, koska ennakoiva huolto on mitä tärkein pitkän ja häiriöttömän käytön perusedellytys. Mikään laite ei toimi loputomasti ilman huoltoa, varsinkaan venelämmitin. Suurin osa nykyisistä lämmittimistä on jo suhteellisen huoltovapaita, mutta muutamilla perusnikseillä voidaan varmistua, että laite lähtee myös keväällä moitteetta käyntiin.

Diesellämmittimen syyshuolto veneessä

Nykyaikaiset Diesellämmittimet on suhteellisen huoltovapaita useita vuosia, etenkin, jos ne on kytketty veneen moottorin kanssa samaan polttoainesäiliöön. Tässä on etuna se, että polttoaine vaihtuu ja kiertää polttoainesäiliössä ja se pysyy siellä parempana. Nykyisten polttoaineiden ongelma kun tuppaa olemaan kiinni leikkaaminen. Ne eivät kestä säilytystä samaan malliin, kuin aikaisemmin ja pitkään seissyt polttoaine alkaa takertumaan lämmittimen herkkään pumppuun. Varmin keino välttää tämä, on irrottaa lämmittimen polttoaineletku tankkiottimesta ja ajaa polttoainelinjaan isopropanolia. Isopropanoli huuhtelee linjan ja linjaan jää ainetta, joka ei reagoi eikä hyhmäänny talven aikana. Samalla kertaa, kun nypläät sen lämmittimen letkun irti sieltä suodattimesta, olisi hyvä vaihtaa polttoainelinjassa oleva suodatin. Viimeisenä toimenpiteenä voi vielä katsoa, että veneen ulkopuolella oleva pakoputki ei ole sellaisessa sijainnissa, että se pääsee talven aikana täyttymään lumella. Joskus on asiakkailla ollut talven jäljiltä vettä pakoputkessa. Useiden kuukausien aikana kun on lumella ja vedellä aikaa kertyä sinne putkeen. Mikäli veneessäsi on lämmittimelle oma polttoainesäiliö, kannattaa polttoainesäiliö tyhjentää kokonaan talven ajaksi ja laittaa keväällä sinne uudet puhtaat polttoaineet. Viimeisenä irrota lämmitin veneen akkupiiristä irrottamalla akkukengät kokonaan järjestelmästä.Näin vältytään siltä, että lämmitin syö akun tyhjäksi talven aikana.

Kun lämmittimen ikä alkaa olemaan käytöstä riippuen 5-10 vuoden luokassa, on syytä ottaa laite talveksi irti ja toimittaa se huoltoon. Vastoin joidenkin myyntimiesten puheita kaikille lämmittimille on syytä tehdä aika-ajoin poltinhuolto. Pelkkä poltinhuolto maksaa osineen Wallaksella Safirella ja Eberillä noin 100-150€ (2017) ja Webastolla noin 300€

Petroolilämmittimen syyshuolto veneessä

Veneissä on valtava määrä vielä asennettuna Wallaksen 1800, 2400 ja 3200 Petroolilämmittimiä. Nämä lämmittimet ovat hämmästyttävän pitkäikäisiä laitteita ja oikein säädettynä saattavat pelata uskomattoman kauan ilman poltinhuoltoa. Näidenkin talvihuolto kannattaa aloittaa huuhtelemalla polttoainelinja Isopropanolilla. Polttoainesäiliö vain tyhjäksi ja lämmitin pärjäileekin sillä sitten talven yli. Tässä kannattaa olla sitten tarkkana sen huollon kanssa. Wallaksen petroolilämmitin on helppo huoltaa itse, mutta vaikea saada toimimaan huollon jälkeen moitteetta ilman kunnollisia työkaluja. Ellei käytettävissäsi ole savukaasuanalysaattoria ja polttoaineen kulutusmittaria, voit unohtaa koko homman. Kaiken A ja O on se, että lämmitin säädetään aina huollon jälkeen kunnolla.

Mökkilämmittimen syyshuolto

Mökkilämmittimen syyshuoltoon pätee ihan samat asiat kuin ylläolevaan diesellämmittimen huoltoon. Vanhat polttoaineet pois polttoainesäiliöstä ja huuhtelu isopropanolilla ja lämmitin talviteloille. Jos aiot käyttää lämmitintä talvella jossain vaiheessa, voi vaihtaa viimeisellä kertaa pyttyyn hyvälaatuiset Nesteen petroolit tai Green Heat polttoaineen, joka kestää hyvin säilytystä. Näin saat lämmittimen käyntiin myös hiihtolomilla tai jouluna. Viimeisenä irrota lämmitin veneen akkupiiristä irrottamalla akkukengät kokonaan järjestelmästä.Näin vältytään siltä, että lämmitin syö akun tyhjäksi talven aikana.

Aurinkopaneelien asennus Grandezza 31

2 years ago Ei kommentteja

Aurinkopaneelien asennus Grandezza 31 veneeseen

Aurinkopaneelit on olleet jo pitkään veneilijöiden pelastaja sähköntuotannossa. Kuitenkin viime vuosina ollaan aurinkopaneelien tekniikassa ja hinnassa menty tasolle, joka on aiheuttanut niiden räjähdysmäisen lisääntymisen veneissä. Usein asennukset ovat kumminkin hieman sitä ja tätä. Useimmissa paneeleissa liittimien johtimet ei ole tarkoitettu nättiin asennukseen, vaan paneelista voi lähteä kaksi johdinta eri suuntiin ja lisäksi johtimet lähtevät päällä olevasta kotelosta, joka on joko asennuksessa tiellä tai herkkä vaurioitumaan

Sunbeam aurinkopaneeleissa on saatavilla mallia, jossa aurinkopaneelin sähköjohtimet on sijoitettu paneelin alapuolelle. Tällä tavalla paneelin kiinnityksestä saadaan erittäin siisti ja huomaamaton.

Grandezza 31:ssä on erittäin hyvä paikka kahdelle 50W Sunbeam aurinkopaneelille. Johtimet saadaan vedettyä takaosasta siististi alakatossa olevaan koteloon, josta päästään johtimen kanssa suoraan akuille. Ohessa muutama kuva asennuksesta ja sen vaiheista. Sunbeam aurinkopaneelit löytyy www.heater.fi verkkokaupasta.


Kuva 1. Projektiveneenä oli Grandezza 31

Kuva 2. Aurinkopaneeliksi valikoitui 2kpl Sunbeam 50W aurinkopaneeleita, joissa johtimien kiinnitykset on takana. Aurinkopaneelin säätimeksi valittiin EP-solarin 10A PWM säädin, joka vaihtui kauden aikana tehokkaampaan Victronin 15A MPPT säätimeen.


Kuva 3. Alla oleville johtimille tehtiin upotuskolot Feinin Multimasterilla. Katon rakenne oli vaahdotettu umpeen, mutta johdoille saatiin porattua takaapäin reiät, jonka kautta ne saatiin pujotettua takana olevaan tyhjään tilaan. Kotelo täytettiin Simsonin polymeerimassalla.

Kuva 4. Kun aurinkopaneelit asennetaan siten, että johdot on takana, asennuksesta tulee siisti ja tyylikäs. Ihan kuin tehtaalla asennettu.

Työhön meni aikaa noin 4 tuntia. Tarvikkeita oli 2kpl Sunbeam 50W flush aurinkopaneeli, 4M tinattua asennuskaapelia, Simson polymeerimassaa ja Victronin 15A MPPT lataussäädin

Safire 3200B, kokemuksia asiakkaalta

2 years ago Ei kommentteja

Safire 3200B asennus kesämökille.

Pentti Stenman hankki Safire 3200B lämmittimen kesämökille. Tässä hienossa artikkelissa hän kertoo sen asennuksesta ja käyttökokemuksista. Erittäin mielenkiiintoinen juttu, johon kannattaa tutustua.

[Juttuun pääset tästä linkistä]

Safire mökkilämmittimet tuovat tasaisen lämmön kesämöklille. Ne voi käynnistää etukäteen GSM ohjaimella. Savukaasut johdetaan ulos, jolloin sisään jää vain puhdas kuiva lämpö. Safire mökkilämmittimet löydät verkkokaupastamme tästä linkistä.